De oorsprong en het verhaal achter de Antwerpse Lacquemants.

Terwijl de meeste mensen zich klaarmaken om naar hun werk te vertrekken staat Tamara ‘s ochtends vroeg in de weer om verse deegrolletjes te draaien. Dit ritueel, dat bijna dagelijks herhaald wordt, wordt al meer dan 100 jaar uitgeoefend. Dit heeft ertoe geleid dat het recept talloze keren op de proef werd gesteld en het recept van deze Antwerpse lekkernij zo goed als perfect is.
Wat is de Lacquemant nu eigenlijk en waar komt het vandaan? In dit artikel komt u er eindelijk achter.

De Lacquemant is een dunne ovale wafel die over de lengte opengesneden wordt en gevuld wordt met huisgemaakte siroop.

lacquemants.jpg

De aller eerste Lacquemant zoals wij die kennen werd in 1903 gecreëerd door Désiré Smidts toen hij nog als jonge knaap te werk ging in een “Lekkemans” kraam aan de Antwerpse Sinksenfoor. Het Spijs werd vernoemt naar Meneer Lacquemant, die op dat moment de baas was van Désiré Smidts en oorspronkelijk afkomstig was van Lille.

Zo creëerde Smidts een geheim recept dat generaties lang binnen de familie bleef, totdat zijn kleinzoon Mark Stoffels de befaamde zaak Désiré de Lille opende in Antwerpen. In 1990 kwam er een nieuw kracht in beeld met name Roksandra Milenkovic. Zij werkte samen met haar kinderen Marina en Tamara in de zaak waar ze zelf mede-eigenaar van werd, tot haar pensioen in 2017. Dochters Marina en Tamara werkten er van jong af aan elk weekend en leerden alzo de métier op de best mogelijke plaats. Zo volgde Tamara de voetsporen van haar moeder op en werd ze mede-eigenaar van Désiré de Lille. Om hun beurt werkte de kinderen van Marina en Tamara met name Silvio, Pepi en Luka als jong volwassenen in de historisch oude Antwerpse zaak, waar ze de kennis van het product hebben geleerd.

logo.png

Deze geschiedenisles geeft u als lezen een beeld waar wij als familie en oprichters van Ovamo achter staan. Wij bieden kwaliteit aan in elk van onze producten en dat proef je.

Niet alleen wordt dit lekkers met veel liefde gegeten in Antwerpen, ook in het buitenland wordt deze specialiteit samen met andere Belgische specialiteiten zoals de Brusselse wafel gewaardeerd. Zo wordt Tamara regulier gevraagd om in Frankrijk, Dubai, Thailand maar bovenal India met de regelmaat van een klok deze zoetigheden te maken op de huwelijksfeesten van Indische zakenfamilies.

De Lacquemants van Ovamo krijgen een trademark van “TAMMY” (afkorting voor Tamara) omdat zij al meer dan 25 jaar met veel liefde ons lievelingsdessert klaarmaakt.

Next
Next

the new-york original pastrami deli